Barfottrimmeren

I helgen var jeg på tur med Hannah Jane Wood for å beskjære/trimme hestehover. Hannah er lærer på Sogn Jord og hagebrukskule og driver med barfottrimming på fritiden. Denne gangen var det en forfangen hest som Hannah har hjulpet over lang tid. Hannah har gode resultater med forfangne hester. Hun har blitt gitt to alvorlig forfangne hester som nå er fullstendig friskmeldt. Gode resultater oppnås med rett hovstell, rett beskjæring, forsiktig foring og diverse gode tilskudd og urter.

Denne hesten var godt "bundet" i bakken;-) Den var ikke bundet i det hele tatt! Hannah er flink til å finne godtonen med hestene før hun beskjærer. God stemning og oppmerksomhet er aldri en grunn til å tenke på at en skulle vert et annet sted.
Hestens hover var ikke fine inni. Full av råtten hov. Råtne hover gir såre føtter og er ikke bra for barfothester. Det er viktig at man har god hygiene på uteområdet om man skal ha hester uten sko. Grunnen til at man i utgangspunktet satte sko på hesten var at man hadde begynt å sette dem inn i små spilttau og hestene ble stående i sin egen møkk og urin som ødelegger hovene og gir forråtnelse i hoven. Når man satte på sko kunne ikke hesten kjenne sålen  og dermed kunne den bevege seg like bra som før. Dessverre er dette også ofte tilfellet i dag. Mange skodde hester har veldig dårlig hovhelse, som igjen fører til dårlig blodsirkulasjon og det igjen fører lettere til skader lenger opp i beina. Men det hjelper ikke på hovhelsen til barfothester å slippe hestene ut på et større område som ikke blir rengjort, slik tilfellet er for disse hestene. De sto i en stor haug med møkk. 

Hoven før beskjæring. Hele sålen bærer preg av forråtnelse. 
Etter litt beskjæring kommer det frem hvordan den egentlig skal se ut. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar