Sigøynere i Irland

I 2006 reiste jeg med noen venner til Irland, på tur med hest og vogn. Dette var en barndsomsdrøm etter å ha sett Danny og den store fasanjakten. Å bo i en slik vogn virket aldeles romantisk, og det  er veldig spesielt, og fint. Vognen har et lite kjøkken, sengeplass til fire, skap, spisebord og stoler og noen kasser bakpå til hesten sin mat, seletøy og børster.
Vi undersøkte på hvilke puber det ville bli spilt Irsk musikk i løpet av uken og la i vei på landevei.
Å reise så sakte ( vi kunne gå fortere enn hesten gjorde) gir en helt spesiell reiseopplevelse. Turen var veldig innholdsrik. Vi gikk ikke glipp av noe siden vi ikke raste forbi. Det føltes som vi hadde alverdens tid. Folk var glad for å se oss og hilste med smil og vink overalt. Et sted ble vi invitert inn på visitt og fikk med oss jordbær fra haven og spikkeemner for å jobbe med. Vi fikk smakt på alt mulig slags typer Irsk øl, og hørte lokale musikere spille mange steder. En vakker reise.

Drømmereisen

Viljar på stallen til Per og Helene Waaler. 
På rundtur i Norge. 2006.
Februar: En drøm: Jeg drømte at jeg gikk på en skole. Jeg prøvde å snakke med noen på skolen om viktige emner. De ville ikke og kunne ikke høre, de var for opptatt av å diskutere sine teorier med vanskelig fremmedord. De hørtes ikke ut som de selv forsto hva de snakket om. Jeg gikk derfra og opp en trapp. I trappen lå mange blader som jeg måtte kravle over, det gjorde det vanskelig å komme opp. Bladene hadde bilder av fine båter og biler og halvnakne damer med trutmunn. Jeg kom meg over alt dette falske. Jeg kom inn i en stor hall. Der var det representanter fra all verdens urbefolkning. Jeg ble vist til lederen, en indianer. Han fortalte meg mye om hva jeg skulle gjøre fremover. Etter å ha snakket med ham gikk jeg ut, og der så jeg en mann ri på en fjording, og få undervisning av en dame. Mannen var Geir Norbotten. Ved gjerdet sto en svensk mann. Han sa at jeg måtte kontakte Geir Norbotten. Så våknet jeg. Jeg skrev ned drømmen med det samme og ringte opplysningen for å få nummeret til Geir Norbotten, en mann jeg ikke kjente, men hadde hørt litt om. Han sa jeg måtte komme på besøk og ta med hesten. Jeg tok med Viljar. En dølehest fra Sogndal i November samme året.
Det var en magisk reise. På den måten at det skjedde så mange merkelige sammentreff at det ikke skulle være mulig. Jeg møtte veldig mange veldig intressante mennesker og bodde hos syv forskjellige familier. Jeg satte meg som mål før jeg reiste at jeg skulle følge intuisjonen. Jeg hadde pakket bil og henger slik at vi kunne bo hvor som helst jeg og hesten. En natt bodde vi faktisk i en hage i et byggefelt, men hesten syns det var litt skummelt så han gikk over gjerdet to ganger i løpet av natten og banket på vinduet for å si at han ikke ville være der alene. Til slutt bant jeg ham i en lyktestolpe mens jeg pakket sammen i bil og henger. Det var allerede morgen og vi skulle videre likevel. Klokken var litt før åtte og folk var på vei til jobb og til skolen. Det var veldig underholdende å se på folk som plutselig oppdaget at det sto en diger hest bundet i en lyktestolpe mitt i byggefeltet.
Andre stopp på reisen var hos Per og Helene Waaler i Tønsberg. Vi var der en helg. Per husket meg godt fra jeg var i praksis hos ham. Hans mor var fra Bergen og het Karen, så han husker alltid navnet mitt når vi treffes en sjelden gang. Viljar sitt rufsete utseende skremte mange av hestene der, de var nok ikke vant til å se skogtroll.

Hestetannlegen
Før jeg reiste hadde jeg et ønske om å finne en hestetannlege. Jeg vet at man ofte rasper for mye av hestens tenner. Så slites de unaturlig ned. Jeg spurte om det fantes en hestetannlege i nærheten. Det fantes en et godt stykke unna fikk jeg til svar, men det var umulig å få plass hos henne på kort varsel, og hun reiste aldri ut av klinikken. To dager senere på vei inn i ridehallen ser jeg en lagerfrakk som passerer døren på andre siden av hallen. I det samme kommer noen inn ved siden av meg og jeg spør hvem som passerte der borte. " Det er hestetannlegen!" Jeg spurte om det var mulig å få en time, nei det  er helt fullt sier damen i det Per kommer inn døren. " Det var akkurat en som avlyste, du kan få timen hennes" sier han. Så kom hestetannlegen til oss:-) Ellen F Smedling var det som var i stallen den dagen.  Hun kikket inn i munnen på Viljar og spurte :" Hva har du gjort? Her er det jo ingen skader!" Vanligvis er en hestemunn full i skader fortalte hun meg. En uten skader og slitasje var helt uvanlig. Jeg forklarte hvordan jeg hadde latt hesten beite i utmark i tillegg til vanlig foring. At vi brukte en del halm til foring. Hesten hadde sjelden på seg bitt, men hadde ulike bitløse hodelag som jeg byttet på for å unngå slitasje. Viljar hadde litt underbitt så Ellen tok en liten bor og pusset de to nederste tennene. Det var tre år siden noen hadde gjort noe i hesten sin munn. 

Marokko

I 2005 var jeg på tur med venner i Marokko. Vi gikk i Atlasfjellene i flere dager og fikk besøke Berberfolket som lever der oppe. Med oss var to muldyr og deres førere. Muldyrene bærte all bagasjen. Her er de to på vei opp fjellet. De gikk alene, de har nok gått denne veien mange ganger før.

Når dyr kan jobben sin trenger de ikke fører.

Når man skal lære opp en hest til en eller annen jobb, må de først bli vist hva de skal gjøre, sakte og med fokus på trygghet og forståelse, og med god tett veiledning og mye ros. Etter å ha utført arbeidet mange nok ganger er det nok at man veileder fra avstand, eller fra siden, og når hesten har utført arbeidet i mange år, så kan den noen ganger utføre det alene til slutt.




skole, dans og lek


Om skolen:
Ted snakker om skolesystemet og hvordan det dreper kreativitet. Denne bør alle få med seg! Voksne og barn, alle!

Dyr som lærer av mennesker
Dans:
Ridning uten tøyler:
-Jean-Francois Pignon: http://www.sedenne.no/v/2570/
-Claus Ferdinand Hempling danser med hingst:

Og lek:
-Ellen Ofstad spiller fotball med en av hestene sine: