Å bruke bitt
Det trenger ikke være vondt. Om rytteren er varsom med hendene går det helt fint an å bruke et bitt som passer hesten og ligger godt i munnen. Her er et eksempel på en hest som trives med rytterens hender. Hest og rytter er rolige og hesten virker avslappet og fornøyd. Et øre er frem og ett øre er bak for å lytte på stemmen til rytteren. Dette var den beste ekvipagen på dette stevnet, men likevel kom de ikke så høyt på premielisten. Om det var opp til meg skulle de ha vunnet, for det var disse to som hadde best kommunikasjon seg imellom.
Å være med, være sammen med og ha et arbeid like viktig for dyr som det er for mennesker. Man trives best om man har noe å gjøre på som gir mening. Smerte gir ikke mening. Å skaffe seg mat gir mening, å hvile gir mening, å ha det kjekt og gjøre noe sammen gir mening. Å være med, være sammen med og ha et arbeid like viktig for dyr som det er for mennesker. Hesten med arbeidselen kan følge løs ved siden som en hund, han rygger på kommando og følger føreren i alle bevegelser selv uten fysisk kontakt, men det kjekkeste han vet er å dra vogn og være med i arbeidet sammen med menneskene på gården. Da kommer ørene opp og frem, han er oppmerksom, og alltid klar for å ta i og dra lasset. Mennesker trives bedre når de får bruke kroppen, om det er gjennom trening eller arbeid, det samme gjør dyrene.
Bittløst
Det går fint å bruke bittløst hodelag også, om hesten er lydig og dere forstår hverandre godt. Prins her bruker og liker best denne polstrede neseremmen som jeg laget til ham for mange år siden. Han står fint og venter mens vi fyller vognen med gjødsel. Men bittløst kan også påføre smerte og skade. Det kommer jo uansett an på hvor hardt vi drar i tøylene. Som regel bruker jeg ikke tøylene så mye i det daglige. Hesten går fint ved siden ved leiingm uten kontakt. Når jeg rir har jeg som regel løse tøyler og bruker mye signaler med sjenkel og akse for å endre retning eller gå sidelengs. Når jeg kjører bruker jeg tøylene bare når vi skal stoppe eller når vi skal endre på det vi gjør. Jeg anbefaler å bli flinkere til å gi gode signaler og dra mindre i tøylene.
Tenk deg om!
Med frykt eller glede!
Med ubehag eller lek i minnet.
Dyr kan trenes med positiv forsterkning og god motivasjon.
Du kan ri med lette hjelpere og en kropp i balanse, sammen med hesten, ikke mot den. Uten press og krav, med lyst og iver.
Vil du lære mer:
obs! Denne filmen er ganske voldsom:
Nevzorov skole
Denne videoen viser først noen ganske grusomme bilder fra Russland og halveis igjennom kommer vakre bilder fra Nevzorovs skole, der han rir og leker med hestene.
Og så litt humor til slutt så du ikke blir helt deprimert:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar