Følelser hos dyr


Tekst: Karen O. Isdal
Bilder: Karen O. Isdal

Dyr tenker og føler og har vakre sjeler. De er annerledes enn oss, ja. De bruker ikke ord, de bruker kroppspråk og lyder. 

Intelligens defineres ofte som evne til tilpasning. Den som overlever har intelligens. Noen dyr har tilpasset seg våre systemer og overlever i store mengder. Dyr kalles likevel ofte ved navn som er mindre intelligente. Dum som en sau, hønsehjerne og lignende. Vi plasserer dem i institusjoner og bruker dem som maskindeler for å produsere mat. Vi hindrer dem dermed i å utvikle seg, følge sine behov og følelser,  senere bruker vi deres begrensede egenskaper som bevis på at de ikke har intelligens, behov og følelser. 

Mange mennesker ser likevel at dyr er intelligente følelsesvesener og gir dem muligheten til å utvikle seg og vise hva de kan. Det handler da om samspill og ikke om utnyttelse. Alle kan lære, de som lærer bort kan velge om de vil bruke belønning eller straff. Om de vil vise hvordan noe skal forståes og belønne når det er riktig eller om de vil straffe når eleven prøver og gjør feil. Motivasjon er nøkkelen til hvorfor vi gjør det vi gjør.

Følelser!
Å mene at dyr ikke har følelser i den forstand at de ikke kjenner noe, vil være vanskeilg å mene for de fleste, men det er faktisk noen som ikke ressonerer over det heller. Det handler om evne til å se. Det kan noen ganger være vanskelig å se det som er rett foran en! Hunden Ruska på bildet over nyter solskinnet og en klem fra en liten gutt, som syns Ruska er det beste i verden. (Ruska kan betydningen av 30 forskjellige ord, uten at eieren endrer tonefall! ). 
Mathilde på bildet øverst er en gammel pus, som fremdels er veldig leken. Denne katten har humor! Mathilde leker med menneskene rundt seg. Hun følger med på alt vi foretar oss på gården. Når vi er ute sitter hun gjerne gjemt i en busk, og hopper frem og skremmer oss når vi går forbi. Noen ganger kommer hun løpende bakfra og klapser til skoene våre med labben i det hun løper for å bli førstemann til døren.

-Her er en hund som varsomt redder en skadet hund fra trafikken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar