Tekst: Karen O. Isdal

Bilder: Karen O. Isdal


Keiserens nye klær

Jeg forklarte en mann at hester har like mye følelse i munnen som oss, og at det er veldig smertefult når man drar hardt i et bitt som ligger i munnen på hesten. Mannen trodde ikke på meg. Det minner meg stadig om eventyret "Keiserens nye klær". Man ser og ser, men ser ingenting, for noen viktige mennesker har sagt at keiseren har klær på seg. Helt til et barn sier: " han er jo naken!"Jeg håper flere vil være som dette barnet og si det de mener uten å være redd slik som de voksne var. Redd for overmakten, og redd for å dumme seg ut. Hester opplever mye smerte når vi drar dem hardt i munnen. Det er tydelig på bildene under. Og om du er en av dem som ikke ser det, bør du tenke deg om, for da har samfunnet vendt deg til at det er vanlig og normalt og helt i orden å påføre dyr smerte.


Smerte

Smerte er så vanlig i hestenorge at de fleste er blitt blind. Hard bruk av bitt, sporer og pisk er vanlig. Det er så vanlig at man ikke reagerer lenger. Barn læres opp til å slå sine hester og dra dem hardt i munnen, det er fremdeles få steder i Norge der det finnes kunnskap nok til å lære hestene opp uten bruk av smerte. Jeg var på et stevne for kort tid siden og så en dame bruke sporene hardt i siden på en fjording nesten for hvert steg den tok. Blåfargen lyste gjennom pelsen. Smerten kjenntes nesten på kroppen min.

Disse bildene er fra et annet stevne, for Islandshester, i gangartsridning.



Må det være sånn?

Ikke alle hester med bitt i munnen har det vondt. Om rytteren er rolig i hånden

og følger hesten i bevegelsene kan man ha det ganske kjekt sammen.

Situasjoner som til høyre, oppstår på grunn av manglende opplæring av hest


og rytter. På www.kentaur.no kan man lese:


" En av de mest fremstående mestrene på den tiden var Antoine de Pluvinel (1552-1620). Han var av den oppfatning at hesten skulle utdannes uten bruk av vold. Ved å ta utgangspunkt i hestens karakter, kunne en gjennom forståelse, ros og tolmodighet få hesten til å samarbeide og derigjennom øke hestens prestasjon, samt forlenge dens liv. Hesten skulle selv ha glede av å jobbe på banen, og rytteren skulle ikke gjennom vold og harde hjelpemidler ødelegge hestens naturlige utstråling. Han gikk så vidt å si bruk av sporer og pisk var det samme som å innrømme fallitt."

Resignasjon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar